Cerar, papež in sprava

Kategorija Splošno 0

Predsednik slovenske vlade dr. Cerar se je v Vatikanu pred kratkim srečal na zasebni avdienci s papežem Frančiškom. Sogovornika sta se pogovarjala o raznih zadevah, med drugim tudi o spravi v Sloveniji. Vprašanje, ki se pri tem pojavi je, ali si cerkev res želi sprave v Sloveniji? Nadškof Rode je leta 2001 v knjigi Stati inu obstati zapisal: »Sprava bo mogoča samo s priznanjem Višjega, s priznanjem Nekoga, ki presega tako nas same kot vse zemeljske danosti in vse zemeljske načrte. (…) Dokler se ne bomo ločili od teh malikov in se priklonili pred večno resnico in pravičnostjo, med nami ne more biti sprave.« Cerkev očitno ne želi, da pride do sprave. Kajti če bi to res želela, ne bi postavljala praktično nemogočega pogoja, to je, da mora nasprotna stran priznati katoliškega boga in se mu celo podrediti. Kdo od vpletenih »nasprotnikov« bo priznal cerkvenega boga? Zakaj cerkev ne želi sprave? Ker bi z njo izgubila močno orožje za stalno razdiralno delovanje v družbi. Cerkvi namreč ni za mir, saj v njem ne more živeti, zaradi česar mora stalno nekoga napadati. Zanimivo torej je, da se je o spravi predsednik vlade pogovarjal osebo, ki je na čelu organizacije, ki si v Sloveniji v bistvu sploh ne želi sprave. Ali predsednik vlade tega ne ve?

Papež s svojo cerkvijo nasprotuje mnogim človekovim pravicam. Cerkev ne priznava pravice do življenja, svobode vesti oz. veroizpovedi, volilne pravice, enakopravnosti pred zakonom … Je proti homoseksualcem, drugače mislečim in verujočim … Dr. Cerar to ve, saj je v knjigi Večrazsežnost človekovih pravic in dolžnosti zapisal: »Katoliška cerkev ne pristaja na nekatere človekove pravice, ki sicer v mednarodnem pravu niso sporne.« Zato je nerazumljivo, da predsednik vlade hodi na obisk k vodji tiste organizacije, ki v bistvu ne priznava mnogih človekovih pravic in da k sebi vabi škofe te organizacije. Nerazumljivo je tudi, da je sploh vstopil v katoliško cerkev oz. je v njej, če ve, da cerkev ne pristaja na nekatere človekove pravice – po zapisih v medijih naj bi bil namreč katolik. Ali potem tudi dr. Cerar ne pristaja na nekatere človekove pravice?

Dr. Cerar se je udeležil maše za domovino ob dnevu samostojnosti decembra 2014 in to kot predsednik vlade, torej dela države. Po ustavi je država ločena od cerkve. Zato je nerazumljivo, da je šel k cerkvenemu verskemu obredu predstavnik državne oblasti. V čigavem imenu je bil tam? V svojem ali v imenu vseh državljanov? Ali je bil tam tudi v imenu nekatolikov, ateistov … Na podlagi česa lahko predstavnik države predstavlja vernika neke nekatoliške verske skupnosti pri verskem obredu katoliške cerkve. Ali ni to poniževalno do te verske skupnosti in njenih vernikov? Država mora biti glede na 7. člen ustave versko nevtralna. Ali je država versko nevtralna, če se njeni predstavniki udeležujejo verskih obredov neke verske skupnosti? Ali so predstavniki države na katoliški maši tudi molili, peli, šli k obhajilu? Če so, v čigavem imenu? V imenu muslimanov, ateistov, prakristjanov …? So se pri maši klanjali cerkvi? Predsednik vlade se klanja duhovniku? Tudi predsednik državnega zbora, generalni direktor policije, varuhinja človekovih pravic, predsednik ustavnega sodišča …, ki so se tudi že udeležili katoliških maš za domovino?

Ali v Sloveniji nastaja državna cerkev?

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja