Cerkev in atomski napad na Hirošimo (2. del)

Kategorija Splošno 0

Da bo prišlo do skoraj popolnega uničevanja obeh napadenih mest, je ameriški državni vrh dobro vedel, saj so atomsko bombo poskusno aktivirali v puščavi Nova Mehika v ZDA. Fizik Oppenheimer, vodja projekta Manhattan, ki je pripeljal do izdelave atomske bombe in pri katerem je sodelovalo več kot stotisoč ljudi, je ob tem dejal: »Postal sem Smrt, uničevalec svetov,« kar so besede iz knjige Bhagavad Gita. (Delo, 6.8.2015) Ni se veliko zmotil. Zmotil se samo v tem, da so Smrt postali vsi sodelujoči v tem projektu, vključno s predsednikoma ZDA, in ne samo on.

Kaj je bil po veri ameriški predsednik Truman, ki je ukazal atomski napad na Hirošimo in Nagasaki? Baptist. In kaj njegov predhodnik Roosevelt, v času katerega je tekel ameriški jedrski program, ki je pripeljal do izdelave atomske bombe? Bil je član episkopalne cerkve! Oba sta bila torej vernika ene izmed cerkva v mnogih delih zločinske biblije, predvsem stare zaveze! In zato indoktrinirana s cerkveno ideologijo uničevanja, ki je bila takrat in je v ZDA še sedaj prevladujoča. Kajti če ne bi bila, bi po vsej verjetnosti delovala po nauku pacifista Jezusa iz Nazareta, ki je bil proti vsakemu ubijanju. Tudi v vojni! Sicer pa tudi v stari zavezi piše: Ne ubijaj! Zasebno moliš v cerkvi Ne ubijaj!, službeno pa ubiješ več 100.000 ljudi in živih bitij. Kakšna dvoličnost!

Papež Pij XII. ni nikoli obsodil atomskega napada na Hirošimo in Nagasaki, podpiral je tudi idejo, da bi se Nemčija oborožila z atomskim orožjem. Teolog Gundlach je to teološko opravičil: Uporaba atomske vojne ni absolutno nemoralna. Nemška škofovska konferenca je v pontifikatu papeža »miru« Janeza Pavla II. ugotavljala, da je strategija zastraševanja s sredstvi za množično uničevanje še vedno primerna in da dokler ni alternative grožnji z orožjem za množično uničevanje, je to sprejemljivo. Ali so to besede kneza miru Jezusa iz Nazareta? Ali besede kneza teme – satana? Tudi papež Benedikt XVI. je podpiral uporabo atomske energije. Ali ni to, kar reče papež, ukaz za katolike? Če je papež za atomsko energijo, potem je zanjo tudi bog, kajti papež je t.i. sveti oče. Vprašanje je samo, kateri bog je za to energijo? Za energijo, ki je povzročila toliko gorja: Nagasaki, Hirošima, Černobil, Fukušima … Bog nebes ali podzemlja?

Žalnih slovesnosti ob 68. obletnici bombardiranja Hirošime in Nagasakija z atomsko bombo se je udeležil tudi cerkveni predstavnik kardinal Peter Turkson. V obeh mestih je maševal za žrtve, molil tudi za preživele, udeležil pa se je tudi medverskih srečanj za mir. V govoru v Nagasakiju je kardinal obsodil vojno in nasilje ter pozval, da se po Jezusovem zgledu stalno zavzemamo za mirno reševanje sporov. Ali ne gre za neverjetno sprenevedanje? Cerkev, ki podpira vojno in atomsko orožje, ko je vzletelo letalo z atomsko bombo za Hirošimo, govori o miru in mašuje za žrtve. Cerkvena hinavščina ne pozna meja.

»Moj bog, kaj sem storil,« je v pilotski dnevnik zapisal kopilot letala, ki je odvrglo atomsko bombo nad Hirošimo. (Delo, 6.8.2015) Res je, kaj vse je storila cerkev v tem primeru? To, kar je v tem primeru delala cerkev, z Bogom ni imelo nič skupnega. Vesel pa je bil bog podzemlja, saj je bil »pokrovitelj« projekta Manhattan.

Konec

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja