Nadškof Stres: Vsaka zloraba je svetoskrunstvo

»Vsaka zloraba je svetoskrunstvo,« je izjavil nadškof Stres pri skupni maši avstrijskih in slovenskih škofov v Mariazellu v Avstriji.[1] Torej to velja tudi za spolne zlorabe otrok in mladostnikov. Vsaka spolna zloraba je svetoskrunstvo. Župnik Jošt je bil osumljen 16 kaznivih dejanj spolne zlorabe otrok. Koliko svetoskrunstev je izvršil? Koliko svetoskrunstev so v Sloveniji storili drugi katoliški kleriki? Na Irskem je bilo s strani katoliških klerikov spolno zlorabljenih okoli 35.000 otrok. Koliko svetoskrunstev so storili irski kleriki? V Ameriki je bilo oziroma je v postopku več tisoč klerikov zaradi suma spolnih zlorab otrok, mnogi so bili pravnomočno obsojeni. Koliko svetoskrunstev so storili? Ameriški duhovnik John Geoghan je v 30 letih posilil ali drugače zlorabil okoli 150 fantov. Koliko svetoskrunstev je storil? Za ta svoja dejanja ni bil kazensko preganjan, temveč ga je bostonski nadškof Law selil iz župnije v župnijo. Za ščitenje pedofilskega duhovnika, verjetno pa še mnogo drugih, je bil nadškof Law povišan v kardinala[2] in premeščen v Rim. Na dan prihaja pedofilija v germanskih državah. Koliko svetoskrunstev so duhovniki storili tam? Ali gredo številke v deset tisoče, mogoče sto tisoče?

Koliko svetoskrunstev so kleriki storili v prejšnjih stoletjih? Ali gredo številke v milijone?

Kaj se je v preteklosti zgodilo s tistimi, ki so prijavili spolne zlorabe oziroma svetoskrunstvo? Ustanoviteljica reda Jožefovih sester Mary MacKilliop je bila leta 1871 izobčena iz cerkve, ker je policiji in nadškofiji prijavila duhovnika pedofila. Vzrok za izbočenje je bil »neposlušnost«. Škof, ki je sestro Mary izobčil, je izobčenje na svoji smrti postelji preklical.[3] Koliko je bilo takšnih izobčenj v preteklosti in koliko sedaj?

Katoliška cerkev torej opredeljuje spolne zlorabe otrok kot svetoskrunstvo. Za te spolne zlorabe je vedela in jih prikrivala. Vedela je za svetoskrunstvo in ga prikrivala. S svetoskrunstvom svojih klerikov se je očitno strinjala in pristajala nanj. Dokler zadeve niso prišle v javnost, svetoskrunstvo ni bilo posebej problematično. Če zadeve ne bi prišle v javnost, svetoskrunstvo še sedaj ne bi bilo problematično. Vprašanje je, ali ni cerkveno problematiziranje spolnih zlorab otrok in svetoskrunstva samo navidezno? Da se cerkev v javnosti opere, zadeve pa gredo po starem naprej. Kajti če bi cerkev v resnici želela spremembe, bi morala temeljito spremeniti svoj nauk in krvavi biblijski temelj. O tem pa ne govori. Temelji ostajajo nespremenjeni.

Mnogo spolnih zlorab otrok so storili tudi katoliki laiki. Glede na cerkveni nauk so tudi oni storili svetoskrunstvo. Koliko je teh svetoskrunstev? Ali gredo v tisoče, sto tisoče, milijone? Ali cerkev na takšna svetoskrunstva reagira in sprovede ustrezne postopke?

Po nauku katoliške cerkve »Bog tam zgoraj potrdi vse, kar duhovniki store tu spodaj.«[4] Ali Bog torej potrjuje tudi spolne zlorabe škofov in duhovnikov, ki jih ti storijo tu »spodaj«, torej na Zemlji? Ali Bog tako potrjuje tudi smrtni greh, saj je spolna zloraba otrok v nasprotju s šesto Božjo zapovedjo? Ali Bog potrjuje tudi duhovniški blagoslov orožja? Ali Bog potrjuje tudi druge zlorabe in grehe duhovnikov »tu spodaj«? Če bog vse to potrjuje, gre očitno za katoliškega boga in ne Boga Stvaritelja, Boga ljubezni. Kako bi lahko Bog ljubezni potrdil spolno ali drugo zlorabo otrok ali ubijanje, ni jasno! »Resnično, povem vam: Kar koli ste storili enemu od teh mojih najmanjših bratov, ste meni storili.« (Mt 25,40)

Mnogi duhovniki pridigajo lepe besede, v ozadju pa seksualno zlorabljajo otroke, vse v imenu Kristusa. Ali se lahko cerkev še imenuje krščanska? Škof se bohoti v prazničnih oblačilih, vozi v dragem avtomobilu, pridiga prazne besede, v zakulisju pa travmatizira otroke. Marsikje za vse to prejema še visoko državno plačo, v Nemčiji na primer slabih 10.000 evrov. Državni denar za cerkvene pedofile?

(Odlomek iz knjige Resnica in cerkev se izključujeta!)

___________________
[1] Družina, 4. 7. 2010.
[2] Mladina, 7. 10. 2006.
[3] Družina, 3. 10. 2010.
[4] Katekizem katoliške Cerkve, prav tam, št. 983, str. 269.

Print Friendly, PDF & Email

2 Responses

 1. Viktorija Balič-Krapeš
  | Odgovori

  KONČNO NEKDO PIŠE……………………..HVALA VAM.
  LP

  VIKTORIJA

 2. Stojan Brajkovič
  | Odgovori

  Vsakogar, ki želi biti katoliški duhovnik, bi morali kastrirati, po domače torej, pirhe stran. To je pač cena, ki bi jo morala katoliška cerkev plačati, če hoče že po vsej sili obdržati svoj trapasti celibat, ki je totalni anahronizem in navadna nenaravna svinjarija. Ali pa naj se reformira in odpravi to bedarijo, ki je skregana z vsako zdravo pametjo. In taki nam bodo predavali in prepevali o morali! Navadna pokvarjena banda, ki bi jo bilo treba izločiti iz družbe kot škodljivega parazita!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja