Papež časti mrtvega Jezusa na križu in s tem smrt (1)

Kategorija Splošno 0

Katoliška cerkev že stoletja leto za letom praznuje veliko noč. Ta je zanjo največji praznik, še večji od božiča, ko praznuje Jezusovo rojstvo. Cerkev trdi, da je velika noč praznik življenja, saj je po križanju na Golgoti Jezus vstal s križa. Čeprav je po katoliškem nauku Jezus vstal od mrtvih, pa cerkev po drugi strani stalno govori o križu s korpusom, božjem grobu, Kristusovi smrti in njegovem trpljenju … Če je za cerkev Jezus vstal, zakaj potem leto za letom govori o Jezusovi smrti, vodi križev pot, ki ponazarja Jezusovo trpljenje pred križanjem … Zakaj papež in ostali kleriki nosijo križ s korpusom, torej križ z mrtvim Jezusom na njem? Zakaj, če je Jezus vstal? Potem bi logično, da bi nosili križ brez korpusa, ki simbolizira Jezusovo vstajenje.

Kaj simbolizira križ z mrtvim Jezusovim telesom? Ki ga nosijo katoliški kleriki že stoletja oz. tisočletja? Ali so kleriki ljubitelji križanega Jezusa? In ne vstalega? Kaj simbolizira grob, še posebej, če cerkev pravi, da gre za božji grob?

Papež Frančišek je dejal: »Med postnim časom pobožno zremo podobo Križanega, Jezusa na križu, ki je simbol krščanske vere in zaščitni znak Jezusa, ki je za nas umrl in vstal.«[1] »Največje slavljenje, ki ga lahko ponudimo Očetu, je ponuditi mu trpljenje njegovega Sina. Naše grešno in izseljeno meso ponudi rane mesa Besede. Slavljenje ima zato obliko blagoslova; blagoslov izraža priznanje, zahvalo.«[2]  Papežev besede so povedne.

Papež Frančišek je tudi dejal, da naj vsakdo pogleda križanega, ki je postal greh, da mi ne umrli v svojih grehih. Jezus je po papeževih besedah postal greh! Ali je to sploh mogoče? Ali ni Jezus zavrnil satanovo ponudbo, s katero mu je le-ta ponudil vse bogastvo tega sveta, če se mu prikloni oz. ga moli? Če bi Jezus postal greh, ali bi potem sploh lahko bil Odrešenik?

(Se nadaljuje)

 

___________________________
[1] http://sl.radiovaticana.va/news/2017/03/12/pape%C5%BE_fran%C4%8Di%C5%A1ek_kdor_se_skupaj_z_njim_bojuje,_bo_z_
njim_tudi_slavil_zmago/1298163 (27.4.2017).

[2] Dih upanja za svet, ki se duši. Misli papeža Frančiška (izbral Issac Gómez León), Salve d.o.o., Ljubljana, 2014 str. 61.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja